Molitva Sv. Mihovilu


Mihovil

Sveti Mihovile Arkanđele, brani nas u boju protiv pakosti, u zasjedama đavolskim budi nam zaklon. Ponizno molimo neka mu zapovjedi Svemogući Bog:
Ti vojvodo vojske nebeske Sotonu i druge zle duhove koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću u pakao strovali. Amen! (Papa Lav XIII.)

Izdvojeno

 

 

1. siječnja - Nova Godina

6. siječnja - Bogojavljenje ili Vodokršće ili Sveta tri kralja

15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

MARKO PERIĆ - MEMENTO PDF Ispis E-mail

 MEMENTO MARKU PERIĆU 

 

Zagreb, 3. srpnja 2019. godine

  

Draga ožalošćena obitelji, suprugo Slave, djeco Tatjana, Kristina, Renata, Zvonko i Ana, draga unučadi; Matej, Iva, Jelena, Anja, Luka i Rahela, draga nevjesta i zetovi, dragi brate Ljubane sa obitelji, dragi Mile s obitelji, dragi najbliži rođaci, Borise, Krešo, Kruno i Marko s obiteljima, draga ožalošćena rodbino i prijatelji, izražavam vam iskrenu sućut o smrti i ukopu pokojnoga Marka.

Prenosim vam iskrenu sućut biskupa Ratka Perića koji se uvijek s velikim poštovanjem odnosio i prema Marku, i prema Ljubanu i prema pokojnima Mišku i Tomi i prema Mili. Prenosim vam sućut i rotimskih svećenika: don Luke Pavlovića, don Antuna Pavlovića, don Kreše Puljića, don Vinka Puljića i rotimskog župnika don Pere Pavlovića, rodom iz Svitave.

Prenosim sućut i mnogih prijatelja i rođaka s Trijebnja i Rotimlje, posebno Perića i Raguža, koje sam susretao nekoliko dana oko Petrova na Rotimlji.

Prenosim također i sućut članova Zajednice Hrvata istočne Hercegovine u Zagrebu.

Opraštamo se, prerano i iznenada, od pokojnoga Marka, silnoga i nadasve časnog i poštenog čovjeka, pravoga muža i pouzdanog graditelja i čuvara svoga doma, dobrog, plemenitog i strogog oca, velikog i neumornog radnika i majstora, iskrenog domoljuba, praktičnog i odanog vjernika Katoličkoj Crkvi. Mnogi su se s velikim divljenjem prema njemu odnosili, mnogi su skidali kapu pred njim, a mnogi su pred njim padali na lijevo koljeno do zemlje. Marko je, s bratom Ljubanom i rođakom Miškom bio zaštita cijelom rodnom zavičaju pred brojnim neprijateljima.

Pokojni Marko je rođen prije 77 godina, 1943. godine, na Trijebnju, taman usred II. svjetskog rata. Živio je s hrabrom i strogom majkom pokojnom Dragicom i bratom Ljubanom, trajno se boreći sa svakakvim životnim nevoljama. Otac, pokojni Ivan, bio je hrvatski vojnik u II. svjetskom ratu i stradao je na Križnom putu. Za njim su patili i tražili ga i majka i sinovi, koji nisu upamtili svoga oca. I premda ni otac ni majka ni sinovi nisu imali nikakve krivnje svi su na svoj način stradali. Otac je ubijen bez suda i presude, majka nije imala nikakva ni ljudska ni građanska prava, ni za sebe ni za svoju djecu, ni pravo na rad, ni pravo na plaću, niti pravo na socijalnu pomoć, niti pravo na dječji doplatak, niti pravo ili mogućnost na besplatnog školovanje djece. Sinovi su u mladosti bili prisiljeni raditi kao težaci, najamni radnici u raznih gospodara, kako bi za sebe i za svoju majku osigurali koru kruha. Nakon vojske su otišli u svijet tražeći bolju budućnost za svoju djecu. I majka je došla sinovima i počiva na ovom groblju. Za očeve kosti, Bog zna, nikada ne će saznati. Ovdje su svi izgradili svoje nove domove. Danas je Markova kuća i sve druge Perića kuće pune mladosti i pune radosti pa i kada je ovako teško.

Puno je dobrih osobina koje su krasile pokojnog Marka! Spomenut ću samo neke:

Prvo, bio je vrijedan i neumoran radnik i poštovan i cijenjen kao veliki majstor u svom poslu. Radio je uvijek više od plaće koju je primao, najčešće od zore do mraka, uvijek za dvojicu odličnih, a za plaću kao za jednoga.

Drugo, bio je iznad svega brižan za svoju obitelj, za njihove domove i školovanje, sve izreda s fakultetom i svi u svom domu. Samo da unuci ne popuste!?

Treće, pošten i pravedan prema sebi i prema svima. I kad se nije slagao on bi to uvijek rekao i usprotivio se, premda je poštivao tuđe mišljenja, izbore i odluke.

Četvrto, uvijek je bio skroman i jednostavan. Svugdje gdje bi došao donosio je vatru, žar, rad i borbu za istinu i pravdu. Uvijek je govorio što je mislio, bez uvijanja i bez diplomacije, kratko, sadržajno i jasno.

Mi, rođeni u zajedničkom zavičaju uvijek smo mu bili zahvalni što smo imali puno mira i sigurnosti jer su ga se neprijatelji jako bojali, a on nikada nije ni pred kim uzmicao, nikoga se nije bojao, ni na dernecima, ni u birtijama, ni pred organiziranim napadajima, ni pred državnim vlastima, nikada s oružjem nego uvijek golim rukama.

Često smo se družili o blagdanima, o krštenjima, o firmama, o svadbama, u nevoljama, žalostima i smrtima jedni drugima priskakali u pomoć i na utjehu. Teško mu je pala bolest i teško ju je prihvatio. „Imam ja neke posebne račune s mojim Bogom!“ Tako mi je rekao kad smo se družili na sv. Antu ove godine. Bila je to borba sa bolešću, a još više kako ju protumačiti i prihvatiti. Svejedno, bez obzira na tu borbu, svojom je duhovnom snagom ulijevao nadu da će sve biti dobro. Kao otac poručivao je uvijek svojoj djeci kako život nije lagan, ali lakše ćete živjeti i umirati ako budete zajedno i međusobno se čuvali i pomagali. Očeva se ljubav ulijeva u djecu po kruhu, po radu, po žuljevima, po brigama, po nevoljama i tjeskobama. Baš je to tako bilo kod Marka. To isto poručuje i unucima, djedova i bakina ljubav nikada ne umire, ostaje u ljubavi njihove djece i unučadi. Čudni i tajanstveni Božji putevi, planovi, namisli i providnosti. I kad nismo zajedno tako se međusobno volimo!

Dragi Marko, hvala Ti za primjer velike ljudske ljubavi prema svojoj obitelji. Hvala Ti što smo u tebi nalazili i odsjaj Božje dobrote i ljubavi. Draga ožalošćena obitelji, budite ponosni na svoga muža, oca, djeda i brata, a svim prijateljima i svima nama Marko može biti uzor i ponos! Ovim ispraćajem i molitvom zahvaljujemo dragom Bogu za njegov dragocjeni život!

Pokojni je Marko opremljen svetim sakramentima za zdravlje duše i tijela, sv. Ispovijedi, sv. Pričesti i Bolesničkim pomazanjem. Sa ovoga svijeta sa sobom nosi samo to i svoja dobra djela jer tamo se ne plaća materijalnim dobrima, ni zlatom, ni srebrom, ni novcima. Samo dobrim djelima!

Dragi Marko, dragi Te Bog nagradio vječnim mirom i radošću za sva tvoja dobra djela i za ljubav prema svima s kojima si živio i s kojima si se susretao. Bio ti milosrdan u svim slabostima, kojih se u životu svi nakupimo. Pokoj Ti vječni, bila ti laka hrvatska gruda i velika ti hvala na svemu!

Šimun Pavlović

 

Dodatak:

 

Što smo stariji to su nam roditelji sve bliži, draži i bolje ih razumijemo. Žalimo i kajemo se ako smo ih kada povrijedili, ražalostili, ozlojedili. To vrijedi osobito za nas starije koji smo roditelje već davno prije „izgubili“. Čovjek cijeloga života dozrijeva i vidi čudesnu ulogu roditelja u svom životu, a Bog nam je ostavio mogućnost da se s njima ponovo nađemo u Općinstvu Svetih. Samo to valja postizati i zaslužiti časnim i poštenim životom i radom.

 

ZHIH

 

Zajednica Hrvata istočne Hercegovine osnovana je 1991. Okuplja sve ljude dobre volje koji su povezani s istočnom Hercegovinom. Temeljni cilj Zajednice je istraživanje i čuvanje kulturne i spomeničke baštine te običaja ovoga kraja.

Članarina


Podatke za uplatu

pronađite ovdje 

 

Popis uplaćenih članarina

pronađite ovdje 

 

Hvala Vam što redovito

plaćate svoju članarinu!

 

 Pristupnica u članstvo

Sponzori

 

 IBAN račun Zajednice:

HR1723400091110093143

 

1. Vrutak d.o.o. 

2. Branko Mustapić

3. Pero Raguž

4. Liama usluge d.o.o.

5. Krešo Perić

 

 Dragi sponzori i donatori,

Bog vas blagoslovio!