Molitva Sv. Mihovilu


Mihovil

Sveti Mihovile Arkanđele, brani nas u boju protiv pakosti, u zasjedama đavolskim budi nam zaklon. Ponizno molimo neka mu zapovjedi Svemogući Bog:
Ti vojvodo vojske nebeske Sotonu i druge zle duhove koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću u pakao strovali. Amen! (Papa Lav XIII.)

Nekim putem, tijesno kroz jesen, nas će odvesti vlak PDF Ispis E-mail

Nekim putem, tijesno kroz jesen, nas će odvesti vlak

 

Čudan san

Nekim putem, tijesno kroz jesen, nas će odvesti vlak.Čudan sanPrelazeći most na ulazu u taj grad kao da sam uhodio u priču iz davnine dozivljući u pamet pjesan jednoga starog pisca hrvatskog. U mislima prolaznike odijevah u stara ruha stižući ih pogledom prije nego što bi zamaknuli iza kantuna koji su priječili susrete i razgovore. Bijaše mi drag taj grad u kojemu se otvoreno općilo tek na nekoliko trgova dok su se tajinstvene misli za tek rijetke parove ušiju dijelile u mračnim kutcima nakon što bi se provjerilo viri li između škura koja znatiželjna glava. „Trijeba je s nekijem razgovarat“, kao da razabrah poznat glas što je odjekivao tim uličicama dok sam pogledom bludio po dohvatnim uglovima išćući blisko lice i usporedno se zaplitao o kunete. Dadoh se ujedno u potragu za tračkom života nastanjena barem sjenama posve izgubljen u malenome gradu punom labirinata i izluđen žamorom iz oštarija koji me raspomamljivao poput sirenskoga zova jerbo čeljad čuh, ali ne vidjeh. Pobojah se stoga ondje možda prvi put za vlastito žiće. „Đe si? Trebalo bi počet“, razaznah glas i napokon ugledah poznato lice te se učas sjene iz prošlih vremena prometnuše u izletnike. „Evo me, tu sam“, odahnuh radostan što se napokon izvukoh iz labirinta i počeh se primicati dogovorenu susretištu. Znanac mi se tad izgubi u izmaglici, a kad prijeđoh most, učini mi se da sam se ponovno našao pred istom onom kućom kod koje se izgubih. Sklopih tad oči kako bih nanovo sastavio misli znajući da ću iz ovoga grada moći izljesti tek onda kad skupim sve što je rasuto. I danas se, nakon tolikih godina, mislim jesam li ikad iz toga grada ikad izišao.

Više na: https://identitet.hr/nekim-putem-tijesno-kroz-jesen-nas-ce-odvesti-vlak/

 

ZHIH

 

Zajednica Hrvata istočne Hercegovine osnovana je 1991. Okuplja sve ljude dobre volje koji su povezani s istočnom Hercegovinom. Temeljni cilj Zajednice je istraživanje i čuvanje kulturne i spomeničke baštine te običaja ovoga kraja.

Članarina


Podatke za uplatu

pronađite ovdje 

 

Popis uplaćenih članarina

za 2023. godinu

za 2022. godinu

za 2021. godinu 

 

Hvala Vam što redovito

plaćate svoju članarinu!

 

 Pristupnica u članstvo

Sponzori

 

 IBAN račun Zajednice:

HR1723400091110093143

 

DONATORI I SPONZORI: 

Trebinjsko mrkanska biskupija

Duhovni i kulturni centar Sarsenterum Stolac

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Hercegovačko-neretvanska županija

Grad Stolac

Općina Neum

Općina Ravno

Grad Čapljina

Središnjica HDZ

Matica Hrvatska Stolac

Hrvatska Salezijanska provincija

Vrutak d.o.o., g. Martin Matić

Cubus Lux Projektiranje, g. Miro Pavlović

Pilana Zelina, g. Krešo Perić

Id eko d.o.o., g. Ivan Mustapić

Foton d.o.o., g. Stanko Čuljak 

gđa.Nedjeljka Batinović

g.Nedjeljko Perić 

g. Slavko Šimunović

 

 Dragi sponzori i donatori,

Bog vas blagoslovio!