Molitva Sv. Mihovilu


Mihovil

Sveti Mihovile Arkanđele, brani nas u boju protiv pakosti, u zasjedama đavolskim budi nam zaklon. Ponizno molimo neka mu zapovjedi Svemogući Bog:
Ti vojvodo vojske nebeske Sotonu i druge zle duhove koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću u pakao strovali. Amen! (Papa Lav XIII.)

PRENOSIMO IZ DRUGIH MEDIJA: Pogubnost hrvatskoga jezičnoga separatizma PDF Ispis E-mail

Pogubnost hrvatskoga jezičnoga separatizma

 
 
 

Hrvatska zemlja s tisuću jezika

Očito je sezona kiselih krastavaca i u jezikoslovlju iza nas, pa nemam vremena za gubljenje. Danas se osvrćem na proglašenje čakavskoga narječja zasebnim jezikom na prijedlog američkoga jezikoslovca Kirka Millera. Posljednjih godina o pogubnoj, ali uznapredovaloj pojavi hrvatskoga jezičnog separatizma, koji od Hrvatske hoće učiniti zemlju s tisuću jezika, pojavi koja uvijek pronađe i vanjske saveznike, dosljedno pišemo Sanja Vulić i moja malenkost. Pritom zagovornici teze o Hrvatskoj kao zemlji s tisuću jezika ustraju na tezi o navodnoj ugroženosti neštokavskih hrvatskih idioma kojima je navodno najveći neprijatelj hrvatski standardni jezik iako su čakavci, primjerice, pod mletačkom vlašću proveli više od pola tisućljeća, u različitim južnoslavenskim tvorevinama sedamdesetak godina, a u hrvatskoj državi tek tridesetak ljeta. Upravo je hrvatska država, uza sve svoje mane, zaštitila velik broj hrvatskih govora, a dijalektološka leksikografija cvate iz različitih središta, posebno iz Zadra i Rijeke, dakle, sve je samo nije centralizirana. Kako to da je utjecaj talijanskoga, njemačkoga, turskoga, pa donekle i srpskoga jezika na hrvatske idiome nitko ne smatra problematičnim, a utjecaj hrvatskoga standarda drži pogubnim, do dana mi današnjega nije jasno.

VIŠE NA: https://identitet.hr/pogubnost-hrvatskoga-jezicnoga-separatizma/

 

ZHIH

 

Zajednica Hrvata istočne Hercegovine osnovana je 1991. Okuplja sve ljude dobre volje koji su povezani s istočnom Hercegovinom. Temeljni cilj Zajednice je istraživanje i čuvanje kulturne i spomeničke baštine te običaja ovoga kraja.

Članarina


Podatke za uplatu

pronađite ovdje 

 

Popis uplaćenih članarina

za 2023. godinu

za 2022. godinu

za 2021. godinu 

 

Hvala Vam što redovito

plaćate svoju članarinu!

 

 Pristupnica u članstvo

Sponzori

 

 IBAN račun Zajednice:

HR1723400091110093143

 

DONATORI I SPONZORI: 

Trebinjsko mrkanska biskupija

Duhovni i kulturni centar Sarsenterum Stolac

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Hercegovačko-neretvanska županija

Grad Stolac

Općina Neum

Općina Ravno

Grad Čapljina

Središnjica HDZ

Matica Hrvatska Stolac

Hrvatska Salezijanska provincija

Vrutak d.o.o., g. Martin Matić

Cubus Lux Projektiranje, g. Miro Pavlović

Pilana Zelina, g. Krešo Perić

Id eko d.o.o., g. Ivan Mustapić

Foton d.o.o., g. Stanko Čuljak 

gđa.Nedjeljka Batinović

g.Nedjeljko Perić 

g. Slavko Šimunović

 

 Dragi sponzori i donatori,

Bog vas blagoslovio!